Välkommen
  Om mig
  Blogg
  Riksdagen
  Landstinget
  Stöd mig
  Kontakta
  Länkar
     
     
     
     
     
     
  Om -2772 dagar är det val i Sverige. Då kan du påverka - gör det!  
 

Nu toppar vi laget

Utbildningar och mer utbildningar, viktigt för att förbereda oss och göra ett bra jobb. Igår var jag och alla toppkandidater till riksdagen i Stockholm och blev utbildade och peppade av partiledare och partisekreterare. Idag har turen kommit till Kungsör och kandidater till kommunfullmäktige.

Idag är det jag som försöker dela med mig av vad jag kan till kandidaterna lokalt. EN god valrörelse görs i samverkan mellan riksdag, kommun och region. Moderaternas politik hänger ihop men den ser lite olika ut på de olika nivåerna.

En rolig dag i Kungsör och jag är tacksam för att jag fick komma. Hoppas att jag gav er lite av den energi som ni gav mig idag.
Nu vinner vi val
Sat, 10 Mar 2018 13:18:00 +0000

Kammartider

Jag hinner verkligen inte med allting jag vill just nu och jag önskar dygnet hade fler timmar. Pappa är dessutom sjuk igen och det är inte lätt att vara på tre ställen samtidig.
Full rulle i riksdagen den här veckan samtidigt som vintern är tillbaka igen. Snö och Stockholm är som bekant inte alltid en bra kombination.  Säsongen för kammardebatter har börjat och förutom interpellationer och frågestunder så har utskotten sina betänkande debatter och propositionsdebatter. Regeringen har inte levererat måna propar på mitt område hittills men nu verkar de ha panik. Det haglar nya och dåliga propar över riksdagen. Vi har noterat en ny ordning också. Riksdagen ska nu ta beslut om att utreda saker vidare, något som regeringen gott kan besluta om själva eller efter snart fyra år redan ha utrett!!!
Det kommer bli en intensiv vår och det kommer bli mycket tid i kammaren för mig. Både i talarstolen och som åhörare.
Mitt i detta så är det årsmötesperiod också och jag fick bli utkvittad från gårdagens votering för att hinna hem till valkretsen och till Hallstahammarsföreningens årsmöte. Det blev en trevlig men väldigt lång kväll. Jag skulle egentligen tagit mig tillbaka till Stockholm eftersom vi har toppkandidatutbildning till riksdagen under fredagen och det är skönare att starta på plats.
Nu blev det så sent att jag stannande kvar i Västerås över natten och idag på morgonen trotsar jag både snö och SJ för att försöka ta mig till Riksdagen i tid för dagens seminarium.


Fri, 09 Mar 2018 08:31:00 +0000

Kosigt värre på landsbygden

I lördags var det invigningsfest på Hallstagård utanför Västerås. Bröderna Kihlin har gjort en otrolig investering i en ny ladugård för nötdjursuppfödning. Trots att det var svinkallt hade massor av människor trotsat kylan för att beskåda det nya stallet och alla nyfödda småkalvar. Ja under tiden ägarna informerade om bygget och gården såg en liten kalv dagens ljus med en större publik än någon kalv på gården tidigare.
Roligt att få vara med och framför allt roligt med människor som tror på gröna näringar och landsbygdens framtid.Under måndagen besöker jag Sala Sparbank för att fortsätta resonera och lära mig mer om gröna näringars investeringsbehov. Storbankerna har en motsvarighet i de lokala sparbankerna och deras unika förmåga att se på lokala förutsättningar och viljan att investera i just landsbygdsföretag och boenden utanför tätorten.
Stort tack till Anders Hemberg med personal för besöket. Min tro på landsbygden ökade ytterligare!
Mon, 05 Mar 2018 14:22:00 +0000

Årets bokrea

Efter en vecka borta från riksdagen känns det bra att vara tillbaka. Postfacket svämmar över och Stockholm är riktigt kallt men otroligt vackert i den vinterskrud som nu täcker nästan hela Sverige.
Jag har haft en för mig riktigt lugn tisdag, inga möten alls förutom utskott och gruppmöte. Jag har skrivit på en stor rapport som lämnades in i fredags, den har tagit en hel del tid i anspråk men just nu har jag inget som är riktigt akut i pipline.
Tillbringat dagen med att gå igen om post, dricka te och läsa handlingar som hamnat på hög. Nu är skrivbordet betydligt renare och mer lättöverskådligt.


Jag ska dock erkänna att jag skolkat lite idag. Eftersom jag inte hade några möte så tog jag med mig kollegan Lars Puss ner på stan för att besöka bokrean som startade idag. Jag älskar egentligen bokrean och brukar vara nere och rota runt i gamla lådor för att upptäcka nya författare och riktigt fynd för en billig peng.
I år var bokrean lite av en besvikelse och jag tror nog att jag själv är svaret på varför det är så. Jag själv köper väldigt mycket pocketböcker eftersom de är lätta att ta med i handväskan. Jag läser dessutom väldigt mycket böcker på paddan via biblioteket och då har bokhandlarna ingen anledning att sitta på en massa stora lager av inbundna böcker som tar en massa plats och ändå reas ut på slutet.
Årets bokrea bestod därför mest förra årets stor säljare och populärböcker. Min fyndpåse är mindre än vanligt men jag kom hem med en deckare, en tidigare nobelpristagare i litteratur och en bok om trädgårdsplanering som jag tänkte låta mig drömmas bort i när snön yr utanför fönstren. Jag hittade några intressanta biografier men alldeles för tunga för att jag ska orka läsa dem ett valår så de fick följa med någon annan hem.

Tue, 27 Feb 2018 19:23:00 +0000

När illusionen och verkligheten möts

Den här våren har verkligen varit intensiv hittills och jag har inte varit i Blekinge eller sätt min familj sedan i julas. Den här helgen var därför avsatt sedan länge för att råda bot på detta. I går var min resdag och ja hade planerat för att åka tåg så att jag kunde jobba på resan...Som vanligt är mina resor alltid spännande, tåg, tåg, ersättningsbuss, nytt tåg men utan lokförare och sedan inget tåg...Suck. Men jag har träffat och lärt känna nya människor på tåget samtidigt som jag fått en hel del jobb gjort så helt bortkastad blev inte min dag i alla fall.
Skönt att få gå upp tidigt, koka riktigt kaffe och sedan sätta sig och jobba i lugn och ro medan naturen vaknar till liv utanför panoramafönstren. Det var min vision i alla fall, så blev det alltså inte.
Vaknade upp senare än det var tänkt med en allergisk reaktion i ögat. Kokar mitt kaffe och sätter mig vid datorn. Konstaterar att kaffepannan nog hade behövt diskas ordentligt. Det drar något fruktansvärt från fönstren och jag får sätta på mig raggsockor och en filt för att inte frysa. Då dyker katten upp, han fryser också och anser att det var alldeles för länge sedan han fick kelas!
Här sitter jag nu. Insvept i en filt med en bråkig katt i knät, ett svullet öga och ett kaffe som sätt bättre dagar. Bara att börja jobba!
Fri, 23 Feb 2018 10:16:00 +0000

Tillåt gårdsförsäljning

 Tog mig i kragen igår och åkte iväg på mina möten. Kvällsmöten är den del av min vardag och så även igår. Fullmäktigegruppen åkte iväg till Kungsör och passade på att hålla sitt möte på Bleckis där tidigare kollegan Staffan Anger är involverad i ett projekt som heter Miniatur Kingdom som är en miniatyr tågbana med omgivningar från hela Sverige. Detaljer i miniatyr och riktigt roligt att se hur det sakta växer fram.
Syftet med kvällen var kanske inte att titta på leksakståg utan mer av en bonus, Huvudsyftet var att prata om kommande regionprogram och ärenden inför kommande fullmäktige.

Och fullmäktige har det varit hela dagen idag. Vi startade klockan 9 i morse och nu i skrivande stund har vi hållit på i mer än nio timmar och har en hel del ärenden kvar innan vi får gå hem. Kan man kalla det för kvällsmöte när man aldrig gått hem från dagmötet förresten?
En hel del roliga debatter idag faktiskt och det är riktigt roligt att få vara med i debatterna. Det är plenifri vecka nu och jag har därför möjligheten att vara med hela dagen. Jag passade på att ansluta till en kollegas debatt och att be regeringen att göra Västmanland till ett pilotlän för gårdsförsäljning. Socialdemokraterna och Vänstern säger så klart nej till detta. De fortsätter hellre att krama monopolet än att blicka in i framtiden och se fler företagare och större frihet. Sorgligt.

Wed, 21 Feb 2018 17:29:00 +0000

Nej, inte igen

 Jag kände redan på planet ner till Bosnien i fredags att det var förkylning på gång. I natt slog den till ordentligt. Vaknade redan vid tre i natt av att näsan rann och att jag nös i sömnen. Huvudet är alldeles mosigt och näsan rinner. Extremt dålig timing som vanligt men det får bli en lugn förmiddag innan jag ska iväg på ett spännande lunchmöte och sedan hem till pappa en sväng.
Ikväll har vi gruppmöte med regiongruppen i Kungsör och vi får se hur det kommer att gå. Mår jag som nu är det antagligen bättre att jag är kvar hemma och kurerar mig inför morgondagens regionfullmäktige.
Riktigt skönt att äta frukost hemma igen efter en vecka på resande fot, sen kan jag avslöja att det som ser ut som kanel på min gröt råkade vara cayennpeppar...tur jag är förkyld...tyckte det smakade lite konstigt men gjorde inte upptäckten förrän halvvägs in i portionen.
Tue, 20 Feb 2018 07:32:00 +0000

Ny ordförande på plats

Jag har alltid varit föreningsaktiv i Moderaterna, ett uppdrag som tar en massa tid och engagemang men är väldigt roligt. Ett arbete som är helt och hållet oavlönat det är nämligen få förunnat att vara arvoderad politiker. Men föreningsaktiviteterna är grundstenen för all politik och superviktigt för att organisationerna runt demokratin verkligen ska fungera.
Jag har i mer än tio år varit ordförande för en av Västerås stadsdelsföreningar och nu känner jag att det är tid för mig att lämna den rollen och igår avgick jag på årsmötet för att istället lämna över ordförande klubban till Caroline Högström.

Det tog både en och två funderare på om jag verkligen skulle lämna posten, föreningskulturen passar mig och jag har dessutom kunnat tanka en massa energi av arbetet. Men efter att mått ganska dåligt under ett år så måste jag dra ner på något och det här beslutet känns bra.
Jag brukar alltid tjata på våra medlemmar att de kampanjar för lite och nu ser jag fram emot att under valåret få kampanja mera och planera mindre. Laget före jaget.


Tue, 20 Feb 2018 07:25:00 +0000

Demokratin måste alltid försvaras

I gårdagens VLT hittar ni en viktig debattartikel från mig som kanske inte i första hand riktar sig mot mina politiska motståndare utan primärt till en grupp i samhället som genom hott, trakasserier och våld försöker få igenom sin vilja. Den här typen av beteende kan aldrig accepteras och när politiska företrädare legitimerar den här gruppen människor så ställs demokratins värde på sin spets.
Debattartikel kan ni läsa här.

Självklart har myndigheter och beslutsfattare ett ansvar för att göra något åt detta och jag tror att polisens verktyg behöver stärkas. Riksdagen har riktat ett skarpt tillkännagivande till regeringen och justitieminister Morgan Johansson att tillsätta en nationell enhet för att kartlägga och motverka den här gruppen av djurrättsterrorister. Gruppen flyttar sig nämligen över Sverige och sprider skräck i sitt kölvatten. I höstas var de i Glommen utanför en minkfarm och i vintras i Västmanland under vargjakten och nu i helgen har de stört SM i rävjakt.
Ett samhälle kan aldrig acceptera detta och frågan måste lyftas mycket högre på dagordningen än den görs idag.
Sun, 18 Feb 2018 08:40:00 +0000

Bosnien Hertzegovina över helgen

Som bekant resar jag en del med Moderaternas internationella stiftelse Jarl Hjalmarsson stiftelsen (JHS) och nu är det dags igen. Den här gången har jag tagit mig till Bosnien Herzegovina och orten Vitez mitt i landet.
Även om det är viktigt att vara på hemmaplan inför valet just nu så har jag ändå valt att lägga en helg på att åka hit för att hjälpa våra systerpartier att bli duktigare på frågor som långsiktigt kommer göra värden bättre.

Jag ska hålla i några olika seminarium under helgen men börjar med politiska budskap och hur man kan paketera dem för olika väljare. Visst det här tar tid men det ger också en hel del energi tillbaka och det kommer behövas på hemmaplan.
Sat, 17 Feb 2018 09:45:00 +0000

Låt oss gå med i NATO

Vårens utrikesdebatt är i full gång här i riksdagen och även om jag inte medverkar i den själv så är det intressant att följa den lite på sidan via riksdagens interntv.Utrikespolitiken är fortfarande något som ligger mig varmt om hjärtat även om det mer är ett intresse än min huvudsakliga uppgift här i riksdagen.
Det är ett viktigt ämne och oavsätt vad vi håller på med så kommer utrikespolitiken att påverka alla politiska områden till slut. Kolla bara på hur det ser ut inom mitt område. Brexit, handelsavtal med USA och inte minst EUs gemensamma jordbrukspolitik påverkar oss enormt i Sverige.

Tiidgare chefen Jonas Jakcobsson Gjörtler är vår nya talesperson i utrikespolitiken och han för moderaternas talan i kammaren idag. Redan i morse la han upp några punkter inför dagen debatt i SVD, artikeln kan du läsa här.

Debatten har varit spänande och det finns helt klart olikheter i synen på utrikespolitik och vilka länder vi ska sammarbeta med och inte.
Jag är djupt bekymrad av socialdemokraternas flörtande med inte helt demokratiska stater och bristen på instikt gällande NATO. Sedan måste det vara att oerhört komplicerat att sitta i knät på ett parti som helt saknar verklighetsinsikt och ett som är kommunister. Känns skönt och tryggt att vara moderat idag.

Wed, 14 Feb 2018 14:53:00 +0000

Det här med sociala medier

Jag har funderat mycket och länge på det här med kommunikation och hur jag på bästa sätt ska nå ut med vad jag gör. Bloggen har fungerat som ett verktyg för att se vad jag gör och kunna följa med mig i min politiska vardag, främst i text. Sedan har vi ju Facebook som jag använt flitigt i många år nu men som med de nya algoritmerna så lätt försvinner i folks flöden.
Mitt nyaste verktyg är Instagram som är det jag gillar bäst just nu, öppet för alla och med en positivare ingång än Twitter som jag inte gillar alls.

Frågorna hur man ska använda de olika forumen är inte så lätt alla gånger, det gäller att nå ut till rätt människor på rätt sätt och vid rätt tid. Bloggen har en hel del tid och det är inte lika kul när bilder och text inte kommer löpande. Samtidigt har jag haft en hel del följare här och det är en fantastisk dagbok att kunna gå tillbaka till för att se vad jag gjorde för tio år sedan och hur mycket jag utvecklats sedan dess...samtidigt så tar det tid från annat och antalet följare minskar... Jag tycker generellt att det är svårt att få tiden att räcka till för allt jag vill göra... tipps mottages tacksamt.

Kvällen har jag i alla fall spenderat med andra moderater i Västmanland för att lära mig mer om just politisk påverkan i sociala medier. Komplicerat och viktigt.
Mon, 12 Feb 2018 19:13:00 +0000

Er nyaste vigselförrättare

Är jag!
Jag har funderat på det länge och dessutom fått förfrågan om att viga par som jag har varit tvungen att tacka nej till. Men, nu är jag vigselförrättare för Västerås stad och i lördags genomförde jag mina första två vigslar. Ärofyllt och rätt häftigt faktiskt. För mitt första brudpar så var det helt klart jag som var mest nervös av oss tre.
Nu är det i alla fall gjort och fyra lyckliga människor har blivit vigda av mig, tack för förtroendet.
Mon, 12 Feb 2018 19:05:00 +0000

Djurrättsterrorister

Det har varit många debatter den här veckan för mig. En interpellationsdebatt som varit planerad sedan tre månader tillbaka men det blev även en fråga i veckans frågestund till Karolina Skog som är Miljö- och Klimatminister. Den här veckan har verkligen följt en röd linje som handlat om autonomagrupperingar i samhället. Allt började egentligen i måndags när jag satt på viltförvaltningens möte och miljöpartiets representant betedde sig mer än märkligt på mötet. Först ville hon visa klippta filmer från de aktivister som gjort allt för att sabotera vargjakten i länet sedan vägrade hon acceptera att vi andra inte ville se dessa filmer. Dels är de en partsinlaga och dels pågår det just nu rättsfall i ärendet och då ska inte vi leka folkdomstol utan låta rättsväsendet och polis göra sitt jobb. Jag var minst sagt förbannad när jag åkte därifrån. Återstår att se om Miljöpartister avgår ur delegationen så som hon sa när hon inte fick visa huliganfilmen.

Min fråga till Miljöministern handlade om just vargjakten och hur hon som ansvarig minister kommer se till att kommande vargjakter inte går till på det sätt som det nu blivit. I förlängningen är det intressant att se hur staten tänker hantera viltvården om inte jägarna längre kan utföra det uppdraget de fått att göra i rädsla för djurrättsterrorister som låter kriminaliteten få ett fäste i samhället.

Min interpellation till justitieminister Morgan Johansson handlar i praktiken om samma sak. Jag skrev min interpellation i november och då med anledning av den stökiga situation som varit utanför några minkfarmar på västkusten. Nu har dessa företagare haft det lugnare i vinter av den enkla anledningen att samma terrorister istället befunnit sig i skogarna utanför Köping istället.


Fri, 09 Feb 2018 12:07:00 +0000

Island, sagornas ö

Vilken resa på Island det har varit. Ett för mig helt nytt land och vilket land sedan.
Resan var ett talmans besök och det innebär att talmannen reser iväg för att träffa sin motsvarighet i ett annat land. Med sig i sin delegation har han riksdagsledamöter från parlamentet och ett gäng tjänstemän.
Det här var min första talmans resa och jag visste inte riktigt vad som förväntades av mig i början men jag tror att det gått bra nu i efterhand.  Med på resan var ledamöter från S, M, C och SD förutom talmannen som i sig ska vara politiskt neutral. Vi träffade statsminister, president, talmän och riksdagsledamöter under vår första dag. På Island mötte även ambassadör Håkan Juholt upp och anslöt delegationen, en mycket trevlig bekantskap förresten.
Dag två var lite enklare och vi fick i buss genom hagel, snö, dimma och regn åka till en annan region för att besöka en liten fiskeby och träffa företagare och lokala politiker.

Landet är inte bara spännande för sin natur och historia, Island är intressant ur ett politiskt perspektiv också. Strategiskt utplacerade i Atlanten är ön viktig ur militärt perspektiv, för Sverige som inte är med i Nato men har ett nära samarbete med dem är det extra viktigt. Island har spelat en stor roll historiskt och kommer nog göra det framöver också.
Ur modernpolitisk synpunkt så har politiken varit minst sagt rörig de senaste åren. Regeringar har fallit, ekonomin och bankerna i kaos och ett parlament som är helt nyvalt efter ett nyval i höstas.

Jag är oerhört tacksam att jag fått följa med och jag har lärt mig massor under dessa dagar. Bland annat så inser jag vikten av den nordiska samarbetet på ett helt annat sätt än tidigare, norden har alltid hållit ihop och är tillsammans en maktfaktor för andra länder att förhålla sig till.
Landet är dessutom otroligt vackert med ett väder som innehåller precis allt på en och samma dag. Jag vill verkligen komma tillbaka någon gång till sagorna och myternas ö byggt av vulkaner och aska.

Fri, 09 Feb 2018 11:53:00 +0000

Mot Island

Dags att lämna Sverige igen. Denna gången bär det av mot Island på en så kallad talmansresa. Det betyder att riksdagens Talman tar med sig några riksdagsledamöter till ett annat land där de träffar andra parlamentariker, regeringsföreträdare och företagare. Beroende på talman så görs några sådan här resor varje år till främmande länder och nu har turen gått till mig att få följa med.
Jag sitter nu och väntar på ett försenat plan som ska ta mig och fyra kollegor till Reykjavik. Otroligt spännande och ett välkommet avbrott det vanliga riksdagsarbetet. Jag har heller aldrig varit på Island.
 Lämnade Riksdagen tidigare i dag där årets motionsbetänkande om jakt och viltvård debatterades. Eftersom jag inte visste hur lång tid debatten skulle ta fick jag låta kollegan Sten Bergheden debattera istället för mig. Lite ledsen över att jag inte kunde ta den själv men det kommer fler debatter framöver för mig. Nästa gång jag är i kammaren kan vara redan nästa vecka...
Wed, 31 Jan 2018 13:31:00 +0000

Indien för hela slanten


 
 Det harvarit mycket Inien i några dagar nu och det är inte så konstigt eftersom Indien firar sin 69onde Republic Day, och när Indier firar så firar de rejält.
Först träffade jag Indiska föreningen i Västerås som bjudit in en känd Bollywood dansös för uppträdanden och sedan idag igen med Ambassaden i Stockholm. Färg och fart, precis som Indien är mest.
Roligt att få vara med på ett litet hörn. Bra att åka till Stockholm redan en måndag men jag har ett tidigt besök här imorgon så det är lika bra att stanna kvar och få lite gjort på kontoret. Den här veckan börjar och slutar i Västerås men på vägen så hinner jag passera Island och det kommer bli ont om kontorstid i lugn och ro.

Mon, 29 Jan 2018 15:34:00 +0000

Tisdag i Stockholm

Tisdag igen och Stockholmsvecka. Det innebär en tidig morgon (tackar gudarna för att jag bor i Västerås som har nära till Stockholm istället för i norra Sverige på en ort utan flygplats). Det är riktigt kallt nu och insåg det först ombord på tåget där stor dunjacka och långkalsonger gjorde sig påminda i värmen.

Väl i Stockholm är det en ganska vanlig vecka framför mig. Ikväll har jag en större middag med företagare från norra Sverige och i slutet av veckan håller moderaterna partiinternat i dagarna två.
Thu, 25 Jan 2018 14:10:00 +0000

Hur tänkte de?


Nu blev det väll lite tokigt i regeringens tänk igen. Under två år har vi haft en parlamentarisk landsbygdskommitté där socialdemokraterna, vänstern och Miljöpartiet med en dåres envishet tryckt på om att Sveriges landsbygder behöver fler statliga myndigheter och att det skulle lösa avfolkning, kompetensbrist och arbetstillfällen i landsbygd och glesbygd. Man pekar till och med ut 23 kommuner som skulle behöva lite extra statligt stöd och satsningar.
Den enklaste lösningen på detta är att flytta myndigheter. Inte helt otippat så har vi moderater varit mycket skeptiska till detta. Det finns i sig ingen egenvärde i att ha alla myndigheter på samma ställa mer än att fysiska möten blir enklare. Men, att flytta en myndighet medför antagligen en hel del extrakostnader och andra problem som måste utredas ordentligt.

Regeringen meddelar idag på morgonen att de ska flytta myndigheten SIDA från Vallhallavägen mitt i Stockholm till Botkyrka. Isabella Lövin, MP minister för internationellt utvecklingsarbete och Klimat berättar under morgonens pressträff att det är viktigt att hela Sverige håller ihop och att det finns mer statlig närvaro. Då är frågan, är detta ett biståndsprojekt eller miljöpartiets syn på var Sveriges landsbygder är?
Nä, dumt och kostsamt till ingen nytta. Tänk om och tänk rätt.

Har varit ute och flängt mellan flera äldreboenden idag på förmiddagen, inte så politiker utan som anhörig vilket blir lite annorlunda. Tiden har kommit för min far att byta boende och det innebär en hel del omställningar för familjen. Mer om detta framöver när och om allt blir klart. Hur som helst så är det ganska rörigt i mitt liv just nu både i politiken och privat, det får ni ha lite överseende med men februari kommer vara en månad i full fart det kan jag lova.
Mon, 22 Jan 2018 11:50:00 +0000

Första debatten och temperaturen stiger

Nu är vi igång på riktigt igen, Stockholms åkandet är återtaget och allt är som vanligt igen förutom att det nu är valår och temperaturen i politiken ökar. Årets första partiledardebatt hålls redan första veckan och tonerna är höga i debatten. Jag sitter i min bänk och följer debatten med spänning.
 
En ganska trött och ofokuserad statsminister kliver upp och berättar att allt som är dåligt är alliansens fel och att allt som är bra kostar pengar och måste tas genom ökade kostnader. Till synes rätt nöjd över både sig själv och det samhälle vi lever i. Detta skiljer honom från Ulf Kristersson som förklarar samhällsproblemen och kommer med lösningar och visioner för hur vi kan blicka framåt och bygga Sverige starkt och inkluderande igen.
 
 Wed, 17 Jan 2018 08:24:00 +0000

Ny djurskyddslag, nu kommer den

Nu äntligen. Tre och ett halvt år har det tagit för en regering som haft väldigt högt tonläge i debatten att leverera en ny djurskyddslag. Idag skriver regeringen på DN debatt och på regerings hemsida om den proposition som ska beslutas om imorgon.

Av vad som föreslås är jag förvånad över att vissa frågor hänskjuts till vidare utredningar, om regeringen inte vet vad de vill så borde de väll redan ha utrett...eller är det så att detta är ett sätt att stoppa frågan i byrålådan för att regeringens partier inte är överens i sak?

Nyheterna målar upp katter och cirkusdjur som de viktigaste frågorna i regeringens helhetsomfattande nya lagstiftning och det känns lite som ett hån mot frågan. Självklart ska det finnas ett tydligt ägaransvar för katter och självklart ska de omfattas av djurskyddslagstiftningen men den komplicerade frågan om märkning och kastrering är hänskjutet till en utredning. Antagligen för att genomförandet är näst intill omöjligt att genomföra i praktiken. Om det är statlig myndighet som ska utföra detta är frågan om det är mer prioriterat än våldtäcksutredningar och fattigpensionärer?
Att Elefanter och Sjölejon ska ha vettiga förhållanden är mer än rimligt och att detta styrs upp via förordning känns vettigare än att riksdagen ska besluta.

Vad som står mer i sak och den viktiga frågan om HUR återstår att se imorgon när själva proppen ska komma. Jag ska erkänna att jag är lite som ett barn på julafton, det här är nog en av de frågor som engagerar mig mest just nu.
Wed, 10 Jan 2018 11:38:00 +0000

Antibiotikaresistensen

Idag skriver jag och Mikael Andersson Elfgren i Fagersta Posten om VRE utbrottet på Centrallasarettet och det hot som antibiotikaresistensen verkligen innebär.
Mikael har skrivit en motion om vårdhygien som snart ska upp i fullmäktige, oerhört viktigt för att minska smittspridningen vid utbrott och jag har lämnat in en motion till ansvarigt statsråd om att använda erfarenheterna i Västmanland för den nationella antibiotika strategin.
Båda dessa delar är viktiga men det mest konkreta vi kan göra är dessvärre att minska antibiotika förskrivningen inom vården. Det är inte lätt att säga nej till patienter med uppenbar smärta och värk, främst barn men på sikt är det livsviktigt att hålla ut några dagar utan antibiotika och låta kroppen jobba med sitt eget immunförsvar. Gör vi inte det så kommer de enklaste sjukdomar som lunginflammation och liknande att på sikt bli dödliga igen då antibiotika inte hjälper.
Wed, 10 Jan 2018 11:14:00 +0000

God fortsättning

Vilken härlig och lång julhelg det har varit. I år har jag för första gången varit utomlands över både jul och nyår och det har varit helt fantastiskt. Visst är det lite konstigt att vakna upp till palmer och sandstränder istället för vinterrusk och släktkalas men i år var det precis vad jag behövde.
Det har varit ett riktigt pissår faktiskt och jag vet inte hur många gånger jag skrivit här om hur trött jag är och därför behövdes ett rejält miljöombyte och flera lugna dagar sammanhängande.
Jag har självklart inte kunnat hålla mig från att jobba en del men nu utan press och krav vilket varit skönt. Tidiga kvällar och långa sovmornar och inga släktingar var helt rätt medicin.

Nu är jag hur som helst tillbaka i vardagen igen och den här veckan blir lite av en mjukstart. Det har lagrats på lite saker som ska skrivas och läsas vilket jag ska göra denna vecka. Dessutom har jag en del saker som måste förberedas inför kommande veckor som kommer bli desto mer hektiska och det är skönt att kunna börja arbetsterminen med en tom mailbox och några kort i rockärmen. Nu är det dessutom valår och tempot kommer öka allt mer inför först mandatperiodens sista kammardebatter, Almedalen och i augusti drar sedan valrörelsen igång i ett rungande tempo. Det ska bli både spännande och roligt fram till valet nu och jag är tacksam över att gå in i denna period mer utvilad än på länge.

Tråkigt nog så har Blogger fortfarande inte uppdaterat sina appar för senaste IOS systemet så jag kan inte uppdatera med bilder från telefonen vilket gör läsningen så mycket tråkigare och jag ber om ursäkt för detta.
Rekommenderar er att följa mig på Instagram för fler bilder, inte helt oväntat heter jag asacoenraads där också.

Varmt välkomna tillbaka till bloggen och en spännande vår med mig i politiken.
Mon, 08 Jan 2018 13:37:00 +0000

Antibiotika på lasarettet

Det är inte så att jag bara dricker glögg och går runt i julbubblan den här senaste tiden, nej lite mer arbetsmoral än så har jag allt.
Den här veckan så har jag hunnit skriva om både jaktbrott och antibiotikaubrottet på centrallasarettet i Västerås. Båda har genererat i Skriftliga frågor till ansvariga ministrar.
Min fråga om antibiotikaresistens hittar ni här.

Riksdagen håller interpellationsdebatter några dagar till men mina debatter ligger först på det nya året så jag har kunnat jobba hemifrån några dagar. Skönt att få jobba från soffan i pyjamas och med varmchoklad i koppen samtidigt som katten spinner på från soffans bortre del.
Det kommer bli några lugnare veckor från och med nu och det kommer inte bloggas så mycket fram till Januari när jag förhoppningsvis är tillbaka med ny kraft och energi precis det brukar vara. Men nu är det tid för vila och en hög med skönlitteratur som inte hunnits med under hösten.
Mon, 18 Dec 2017 15:36:00 +0000

Sista rycket i Stockholm

Nu kör vi sista rycket i Stockholm inan kammaren stänger för lite julledighet. Tempot blir bara högre och högre och det ska bli ruskigt skönt med några veckors sammanhållen ledighet utan inbokade möten och tider att passa.

Senaste vekorna har dessutom innehållit en hel del möten på både kvällar och helger och hjärnan hinner aldrig riktigt ner i varv. I måndags efter viltförvaltningsdelegationens möte på länsstyrelsen fick jag i alla fall göra en riktigt rolig sak.
Jag är ny vigselförrättare i länet och var på en liten introduktion i Västerås Stad som är min hemma kommun. Vill du viga dig så hojta till så löser vi det!

Åker till Stockholm på tisdag för en intensiv vecka som börjar med budget debatt inom miljö och klimatsektorn. Lite stuns i debatterna nu, det märks att det är valår och partierna vill profilera sig. Moderaterna och alliansens levererar och det ena förslaget på det andra radas nu upp, vi är redo för att styra Sverige.

Den här veckan bjuder dessutom på en rad festligheter och julavslutningarna avlöser varandra. Under tisdagen har riksdagsgruppen tillsammans med all personal julfest (jag ka avslöja att jag var med och stängde stället och det känns i knäna att jag dansat för mycket) och under torsdagen har miljö- och jordbruksutskottet sin traditionstunga MJUl fest mellan alla partier och personal. Men det ska även hinnas med avtackningar för kollegor som slutat och julhälsningar från både partiledare och talman.
En intensiv men rolig vecka med andra ord.
Mon, 18 Dec 2017 15:28:00 +0000

Moderaterna

 
 
Copyright 2009 Åsa Coenraads, Västerås