Välkommen
  Om mig
  Blogg
  Riksdagen
  Landstinget
  Stöd mig
  Kontakta
  Länkar
     
     
     
     
     
     
  Om -2589 dagar är det val i Sverige. Då kan du påverka - gör det!  
 

Snus är bra för folkhälsan

Idag har jag anordnat ett seminarium i Riksdagen om snus. Varför då kan man funder på...jag snusar ju inte ens. Jo, snus räknas konstigt nog som ett livsmedel och hamnar därför under livsmedelsverket och miljö- och jordbruksutskottet. Men snus är också en tobaksprodukt vilket leder till att produkten lyder under tobaksdirektivet och hör hemma i socialutskottet i riksdagen. Lite virrigt för den som inte är helt insatt.

Hur som helst så är jag intresserad av principfrågor och snus är en sådan. För mig är det  helt obegripligt att snus och cigaretter räknas som samma sak i statistiken om tobaksrelaterade skador då forskningen är tydlig på att snus är mindre skadligt än cigaretter. Det är därför bättre att rökare går över till snus än att de fortsätter att röka.
I nästa skede är det då helt obegripligt att Sverige inte får exportera snus till andra länder för att hjälpa dem att förebygga sjukdom och dödsfall.

Med mig idag hade jag en riktigt bra panel som fick diskutera detta bestående av professor Hans Gilljam som är ordförande i läkaren mot tobak. Lars Erik Rutqvist som är läkare och rådgivare åt Swedish Match och slutligen men inte minst Patrik Strömmer som är generalsekreterare i svenska snustillverkarnas förening.
Detta toppade vi sedan med en forskare som heter Karl Erik Lund som är forskningsledare för tobak vid Folkehelseinstituttet i Oslo.
Alla tyckte inte lika dant men alla fick komma till tals och vrida och vända på sina argument!
Wed, 18 Oct 2017 14:45:00 +0000

Pettersbergsskolan i Riksdagen

Ny Stockholmsvecka och som vanligt rusar tiden på och jag har tusen bollar i luften. Jag är riktigt trött efter förra veckan och det märks att kroppen börjar ta stryk igen. Men det är bara att köra på ett par veckor till innan jag ska ha några välbehövliga dagar ledigt.Den här veckan har jag haft glädjen att ta emot min gamla högstadieskola St:Ilian i riksdagen. Ja, sedan några år tillbaka heter skolan i och för sig Pettersbergsskolan men det spelar ingen roll. Tre klasser passade på att göra riksdagen lite osäkrare idag, fyllda med frågor och funderingar på vad det är vi jobbar med egentligen. Roligt att få både förklara och berätta om demokratin verkstad.

Kvällen tillbringades med moderaterna i MJU, det blev både thailändskt och rundpingis. En annorlunda men trevlig tillställning.
Wed, 18 Oct 2017 07:44:00 +0000

Ny politik måste spridas

Efter en stämma så har det kommit ut en massa ny politik ur fabriken och det gäller att hålla sig uppdaterad. Min moderatförening hade därför bjudit in våra medlemmar till en träff där vi fick möjlighet att informera och diskutera om de beslut som stämman tagit. Ett viktigt led i att föra ut vår politik är att ha många ambassadörer som pratar om den.
Kvällen blev inte riktigt som det var tänkt då en av talarna fick förhinder i sista minuten men då får man sno om i programmet lite och med hjälp av deltagarna fick vi en bra diskussion och jag känner mig fortfarande stark i att vi landat helt rätt i våra beslut under helgen.


Mon, 16 Oct 2017 20:27:00 +0000

Mer fisk med duktiga fiskare

Jag säger det för lite, jag har världens roligaste uppdrag. Farligt att när partiet befinner sig mitt uppe i provvalstider men det struntar jag i. Jag önskar snarare att fler tog möjligheten att testa ett partipolitiskt uppdrag och att vi blev många fler moderater i riksdagen.

Hur som helst, efter en lugn start på dagen och lite jobb vid hemma kontoret åker jag till en del av länet jag aldrig besökt tidigare. Visst har jag varit på Tidö Lindö Slott någon gång som liten men jag har aldrig varit på andra sidan udden. Det har jag nu och jag var där för att besöka Mats Johansson som är en av länets få yrkesfiskare. Jag har lärt känna Mats i viltförvaltningsdelegationen och kände att det var dags för ett litet studiebesök för att prata kustfiske, skarv och lite Ål. Mats berättar om långsiktigheten i fisket, hur viktigt det är att läsa av bestånden och arbeta för mer fisk i vattnet. Mår fisken bra så mår fiskaren bra.
Tänk att få vakna upp till den här utsikten varje morgon, inte annat än att man blir lite avundsjuk.


Mon, 16 Oct 2017 20:20:00 +0000

Säg hej till nya chefen

Det är så mycket som hänt senaste veckan att bloggen helt kommit av sig. Ber om ursäkt för detta.


Vi har en ny partiledare och det har varit stora arbetsstämman med partiet. Båda dessa har medfört en massa extra saker som jag nu lite snabbt ska försöka sammanfatta.
Det är kanske inte så intressant att gå tillbaka om alla saker som hänt förra veckan, jag rekommenderar er verkligen att följa mig på Instagram där jag nu ökat min närvaro. Twitters mer elaka format passar verkligen inte mig men insta är mer inspirerande enligt mig i alla fall. Ni hittar mig under det finurliga namnet asacoenraads.


Lite nyheter kommer med nya partiledare, laget byggs om och det innebär en hel del person förändringar. I miljö- och jordbruksutskottet så byter min tidigare etta Jonas Jacobsson Gjörtler uppgifter och in kommer istället en av mina bästa vänner Maria Malmer Stenergard som tidigare varit skattepolitisk talesperson. Hon blir nu talesperson i miljö och jordbruk. Jag är kvar i utskottet men vilken roll och vilka uppgifter jag kommer ha framgent återkommer jag med. Hur som helst ska det bli inspirerande att få jobba med Maria, hon är inte bara supersmart och driftig hon har ett nytt sätt att se på saker och det kommer vi behöva.
Det är tråkigt att Jonas lämnar, han är en av de bästa "chefer" jag haft och jag kommer sakna det samförstånd vi utvecklat tillsammans.


Min onsdag försvann helt och hållet i möten som alla gick i naturens tecken, jägarfrukost, LRF lunch och avslutar tillsammans med skogsindustrierna. Däremellan satt jag i kammaren för att lyssna på Ulf Kristersson som deltog i sin första partiledardebatt i kammaren. En debatt som absolut var till hans fördel. Som han sa i sitt inledningsanförande när han blev vald, det behövs en vuxen i rummet här.


Efter torsdagens utskott satte jag mig på tåget till Örebro där fyra dagar av intensiv politikverkstad skulle gå av stapeln. Stämman har sänts via SVT Forum och jag tror alla nyheter har rapporterat något från stämman. Moderaterna gör nu ett antal positionsförflyttningar inom främst trygghets- och migrationspolitiken och det känns bra. Ett modernt parti måste ha en trygg kärna men även anpassa sig efter att världen och det gör vi nu. Åker hem med en skön känsla i magen och ett enormt behov av tystnad.
Mon, 16 Oct 2017 20:04:00 +0000

Ny kvoter på fisk i Östersjön

Dags för den årliga justeringen av fiskekvoter i Östersjön av kommissionen står på dagens agenda. Eftersom det är EU nämnd imorgon måste sakutskottet träffas idag för att förbereda beslutet tills imorgon.
Det är inget konstigt med att kvoterna justeras både upp och ner, det berör ju på hur mycket fisk som finns i vattnet och vilka åtgärder som gjorts för att hålla bestånden så livskraftiga som möjligt.

Det som är lite anmärkningsvärt denna gång är att kommissionen vill förbjuda ålfisket utan möjlighet till undantag helt under minst 2018 och regeringen har valt att bifalla den linjen. Det innebär i praktiken att de 88 fiskare som finns i Östersjön nu måste lägga ner sin verksamhet och en levande kust med tradition och kultur nu försvinner.
Ålen är en hotad art, och just därför ska vi göra insatser som verkligen hjälper den tillbaka. Tittar man Östersjön så står fisket för 2-5% av ål döden, de övriga 95% står kraftverk och framför allt Skarven för... borde man då inte rikta insatserna där?

Dessutom är det inte Svenska Ålfiskare som står för det stora uttaget av Ål eftersom de genom Ålfonden planterar ut minst lika mycket som de själva tar upp. Nej, det stora problemet är istället upptaget av Ålyngel som görs av Frankrike, Portugal och Spanien, så kallade glasålar. Ålar som aldrig får bli stora nog att reproducera sig.

Jag tycker aldrig om att ha sammanträde klockan 7.30 på morgonen men idag kändes det helt klart värt att kliva upp så tidigt för att sparka och skälla lite på regeringen som inte ser den större bilden eller tar ansvaret för en liten kultur och traditionsbärande näring i Sverige.
Thu, 05 Oct 2017 11:05:00 +0000

Talarkväll med MUF Västmanland

 Det är ändå kanelbullens dag idag så jag och Prao Klara passar på att bjuda kollegan Mats Green på fika när vi under kvällen släpar med honom till Västerås för talarkväll med MUF.
Det är kul med talarkvällar och det är kul när de sammanfaller med MUF Västmanland. Unga, engagerade och otroligt frågvisa om allt mellan himmel och jord. Varför är det på det där sättet och varför gör ni i riksdagen egentligen som ni gör? Ja, helt lätt är det inte men Mats han kan berätta med glimten i ögat och en historisk tillbaka blick.


Thu, 05 Oct 2017 09:59:00 +0000

Djurens dag

Det är inte bara kanelbullen dag den 4 oktober det är även djurens dag och detta passar vi på att fira lite i riksdagen men även belysa en viktig djurskyddsfråga.
World Animal Protection i Sverige ordnar ett seminarium i riksdagen tillsammans med Tom Svensson som inte bara är en duktigt fotograf utan även specialist på djurbevarande frågor.
Seminariet handlar om Selfis och vad som egentligen ligger bakom de där gulliga bilderna vi tar på semestern tillsammans med vilda djur. För djuren är ju inte så vilda som de egentligen skulle vara utan de är antingen misshandlade till absurditet eller helt neddrogade för att inte anfalla intet ont anande och mycket naiva turister.
Tyvärr drivs den här typen av djurturism av att människor köper tjänsterna. Det bästa för djuren vore att låta bli att betala för dessa tjänster, undvik helt enkelt att ta bilder på "tama" vilda djur. Se till att dina vänner och bekanta känner till bakgrunden.
De människor som håller dessa djur är ofta fattiga och att fånga och plåga ett vilt djur är en inkomstkälla, slutar vi att betala för dessa tjänster utan istället hittar andra vägar för att lösa fattigdomsfrågan så hjälper vi djuren.
Jag själv har krupit i leran en blöt morgon med kikare för att få se vilda djur i deras naturliga habitat istället för att fotas på parkeringen med en uppenbart plågad apa med kedja runt halsen.
Thu, 05 Oct 2017 09:52:00 +0000

Grattis Taiwan

Grattis på födelsedagen Taiwan som firar sin 106e nationaldag med pompa och ståt i Stockholm. Jag är där för att jag tycker att Taiwan har rätt att bli en egen stat om de själva vill, något som Kina inte håller med om. Typiskt kommuniststater, de gillar inte valfrihet helt enkelt.

Efter en trevlig festlighet tar jag med mig Prao Klara till min lilla övernattningslägenhet där hon ska få sova över på soffan. Normalt har jag inte praoelever på soffan men i natt blir ett undantag. Dels är det en sen kväll och det känns inte bra att släppa en ung tjej själv på tåget till Stockholm, dels har vi ett jättetidigt morgonmöte imorgon och det är väldigt mycket enklare att starta från Stockholm än Västerås så tidigt.
Det är kul med prao elever men ska man praoa hos mig så måste man hänga med hela vägen och då blir det tidiga mornar blandat med sena kvällar, så är en ledamots liv helt enkelt!
Wed, 04 Oct 2017 14:01:00 +0000

Trygghet i Arboga

Det är en nästan plenifri vecka just nu och det betyder att det inte är riktigt så många möten som det brukar vara i Stockholm och då kan man passa på att göra studiebesök.
Jag och Prao Klara åker till Arboga på morgonen för att möta upp Anders Röhfors (M), kommunstyrelsens ordförande och partikollega till mig. Vi åker ut till Rasta för att träffa entreprenören Jack som berättar hur hans restaurang blivit rånad fem gånger på ett och ett halvt år. Helt oacceptabelt och han upplever att polisen varken bryr sig eller tar den här typen av brottslighet på allvar. Problemen med rån är fler men förutom problemet med extra kostnader för ägaren så bidrar det till en otrygg situation för alla som jobbar inom restaurangen. Restaurangjobb är ett bra första jobb och att då bli rånad under polishot skapar trauman för resten av livet.
Vi har dock en del att göra även i Stockholm denna vecka så efter lunch tar vi tåget mot Riksdagen och på vägen hinner med att titta på Moderaternas presskonferens där Ulf Kristersson presenterar nya talespersoner och vår nya partisekreterare Gunnar Strömmer.
Parallellt hinner jag läsa lite till i den bunt av handlingar som ska diskuteras både i förbundet och på vår kommande arbetsstämman i Örebro om två veckor.
Wed, 04 Oct 2017 13:55:00 +0000

Grisigt värre

 Jag träffade moderaternas gruppledare Stellan Lund för ett tag sedan och sa att jag ville komma på besök och bad honom om hjälp att ordna ett program åt mig. Och vilket program jag fått när jag idag anlände Kungsör tillsammans med Prao Klara som för övrigt ska vara med mig hela veckan.
Vi börjar med att besöka PEABs bygge av den nya skolan Kung Karl för åk 4-9 som ska stå färdig för eleverna redan till vårterminen. Det kommer bli en fantastisk och modern skola, tänk den som fick gå i en sådan.
Sedan dressar vi om och besöker Svarthalls säteri och tittar på grisar. Det är jätteviktigt med hygienen i stallet, grisar är superkänsliga för smitta och då får man svälja stoltheten och sätta på sig en kanske inte så moderiktig overall med tillhörande gummistövlar.


Med en inte så rolig efterföljande doft av gris i kläder och bär det vidare till Kungsörs torp för lunch och prat om skattesystem och regelkrångel. Byråkratin och lokala politiska hinder när en företagare har en vision och vill utveckla men hejdas av onödigheter.
Vidare till Bläckis huset som rymmer en mängd olika företagare. Vår första företagare är själv invandrare och berättar om svårigheterna med att göra rätt för sig och utveckla sitt företag när migrationsverket strular och de enklaste saker som att göra inköpsresor till England försvåras av att inte ha ett pass.
Vi tittar en snabbis på Miniatyr Kingdom som blivit ett populärt utflyktsmål i Kungsör och sedan vidare till en klassisk metallindustri för att möte en uppriktigt bekymrad företagare som inte får tag i människor att anställa med rätt kompetens för att kunna utveckla.
Allt som allt en späckad dag och ikväll kommer jag somna ovaggad.


Mon, 02 Oct 2017 19:32:00 +0000

En ny partiledare är här

Jag är fullt medvetet om att det här är världens sämsta bild men ni får ursäkta.
I Söndags höll Moderaterna en extra partistämma för att välja ny partiledare efter att Anna Kinberg Batra avgått. Vi har ordinarie arbetsstämma om bara två veckor men det är viktigt att en ny partiledare kommer på plats innan för att kunna vara med i matchen ordentligt på stämman. Under kommande veckor är det även partiledardebatt i tv och riksdagen.

Hur som helst. Extra stämman hölls i Stockholm och även om jag själv inte är ombud är det kul att vara på plats. Val av en partiledare är alltid historiskt och att få var med gör mig en liten liten pytte del av historien. Anna höll ett relativt kort avskedstal med mycket känslor och en nypa obekväma sanningar som hennes efterträdare kommer bli varse om. Tidiga mornar och sena kvällar är inga ovanligheter och väldigt mycket av arbetet sker i kulisserna och det kostar blod svett och tårar. Jag tillhör dem som inte tyckte Anna skulle avgå. Hon fick en tuff start med redan fallande oppinionssiffror och en decemberöverenskommelse att hantera samtidigt som politiken var allt annat än rolig i den situation som vi befann oss i.

Men Anna slutade och ny partiledare är nu Ulf Kristersson. Ett bra val. Ulf är lugn, ideologisk och resonerade i sin ton. Han kan på ett för mig väldigt pedagogiskt sätt resonera fram de mest svåra beslut. Han kan behöva detta eftersom uppgifterna som står inför honom och hela partiet får anses rätt svåra. Vi har de lägsta förtroendesiffrorna på länge och alliansen känns allt annat än stabil just nu. Ulf är precis så tydlig i detta som jag vill att han ska vara. Vi måste jobba stenhårt fram till valet, varje väljarmöte räknas och det går att vända dåliga siffror. Vi har gjort det förut och vi ska göra det igen. Han markerar också att Moderaterna behöver Alliansen. Alliansen gör alla fyra allianspartier bättre.

Om mindre än två veckor har vi arbetsstämma i partiet och med en ny partiledare och förhoppningsvis kloka och bra beslut från stämman är vi mer än redo att möta väljaren. Men, ingenting är gratis. Vi måste ut och knacka dörr och möta väljarna på alla sätt vi kan framöver och jag kommer lägga som mycket av min egen tid jag bara kan på detta alla dagar fram till valet. Visst, vi ska inte överdriva. Även jag behöver vila och återhämtning men jag lovar att jobba hårt framöver.


Mon, 02 Oct 2017 18:59:00 +0000

Gröna näringarnas betydelse

Var ska man tillbringa en solig lördag om inte i Arboga?
Idag är jag inte här för att flyga utan för att först träffa LRF Mälardalens bas Per och sedan bli utfrågan på scen av den samma. Arrangemanget är organiserat av LRF kommunavdelning i Arboga samtidigt som bondens egen marknad pågår.
Inte helt oväntat kom det upp en rad frågor om livsmedelsstrategin, offentlig upphandling, politisk byråkrati och gröna näringars betydelse för landsbygden.
När själva samtalet på scenen var avslutat så kom det en del publikfrågor om skog, ägande rätt och inte helt otippat vargar.
 Som vanligt när det är vackert väder ute så dyker det upp glada blåa gubbar (och kvinnor). Denna gång är det Moderaterna i Arboga som är ute för att möta väljarna och prata politik. Jag hakar på dem till fiket två skator och äter en av de godaste hallonpajer jag någonsin ätit samtidigt som jag får höra om lokala politiska frågor från Arboga.
Eftersom kvällen är ung passar jag på att åka förbi pappa några timmar och kolla läget och bråka lite om politiska frågor. Oftast är vi sams men när det kommer till vargfrågor så ryker vi ihop och eftersom pappa sätt att jag uttalat mig om vargbeslutet i VLT så hade han laddat upp med argumentation för sin sak. Tillslut tog jag min tillflykt till hemmet för att både laga och äta mat i lugn och ro tillsammans med handlingarna till arbetsstämman om några veckor...lugnare än hemma hos pappa just nu.


Mon, 02 Oct 2017 18:42:00 +0000

Fisk och fiskare i Västmanland

Idag är en dag på vägarna och i bilen. Jag börjar i Hallstahammar dit jag blivit inbjuden av er person för att prata miljö- och klimatpolitik hemma vid köksbordet. Det är inte så vanligt att jag gör hembesök men ibland så! I vissa saker var vi helt överens och i vissa frågor höll vi inte med varandra, ett bra sätt att ha invånardialog hur som helst.

Mitt liv är lite stressigt just nu och på väg till mitt lunchmöte så hinner jag förbi min pappa som varit dålig igen och passar på att slänga in en tvättmaskin. Det här är lite löjligt men jag hinner inte boka tvättstuga och då är det väldigt tidseffektivt att åka hem till pappa och tvätta samtidigt som jag ser till honom lite extra nu när han är krasslig.
Jag åker jag vidare hela vägen ut på Ängsös södraste udde för att träffa Pauline och Per Vidlund som driver Ängsö fisk och Fiskarfruns café. De har bjudit in mig efter att via Facebook sätt att jag gjort studiebesök hos Roberth Kihlander i måndags. Sociala medier är verkligen fantastiska när det kopplar samman människor på det här sättet.
Jag är där för att höra om hur det är att vara företagare vid kusten och den otrygghet som finns när myndighet och markägare ger osäkra signaler. Jag får också med mig en hel del praktisk information om hur fisket går till och problemet med generationsfiske och osäkra tillstånd. Saknar min gamle kollega Rune Wikström extra mycket vid den här typen av besök eftersom Rune tog på sig ansvaret att lära upp en ung och oerfaren riksdagsledamot i småfiskaren vardag förra perioden.


Fri, 29 Sep 2017 18:23:00 +0000

Jag kommentarer vargjakten i Västmanland

Nu har VLT uppdaterat sin artikel om vargjakten i Västmanland och inte helt otippat så finns det med en kommentar från mig :)
Oklart om detta finns i tryck version men den finns här i digital version.
Fri, 29 Sep 2017 17:39:00 +0000

Äntligen vargjakt

Nu är det klart, det blir vargjakt i vinter. Länsstyrelserna i mellersta rovdjursområdet har nu äntligen fått gehör för sin önskan att enligt viltförvaltningsdelegationerna att få skjuta varg i vinter.
Det är dock inte alla som fått så många vargar som de velat men här i Västmanland har vi önskat fälla 6 individer och det får vi nu. I praktiken betyder det att vi kan ta bort hela Kölsta reviret och det behövs eftersom där finns många problem individer.


Nu är det bara att hoppas att det inte bli en massa segdragna överklaganden och att jakten kan utföras i lugn och ro. Totalt får 22 individer fällas i årets jakt, jag vill dock vara noga med att säga att denna nivå inte ska kunna hindra en eventuell skyddsjakt av ytterligare vargar under året.


Mer om detta finns naturligtvis på VLTs hemsida.
Svensk Jakt och Jakt och Jägare.


Thu, 28 Sep 2017 18:13:00 +0000

IT haveri

Arrrg, det känns som att hel adagen gått åt till olika saker av data haveri. Min telefon har bettet sig konstigt under en längre tid och tappar nätkontakt med jämna mellanrum. Riksdagens fantastiska IT avdelning vill därför byta ut min telefon till en nyare iPhone7 men jag har vägrat. Jag vill laga den jag har och jag har en massa förutfattade meningar om iPhone hur användarvänliga de än må vara.
Jag blev därför uppsatt på väntelista.


Precis innan lunch så hängde sig min dator helt och hållet och gjorde det fullständigt omöjligt att jobba, lyckades få upp en kille från IT avdelningen som snabbt sparkade igång maskinen. Mycket oklart vad som hänt och symbolen här ovan var för honom rätt okänd.
Rusar med andan iväg på en lunch med en lobbyist och tänker inte mer på detta förrän min telefon dör igen. Typiskt jag behöver tillgång till både mail och kalender hela tiden och nu gick det inte. Jag ger upp, det är helt omöjligt för mig att arbeta utan tillgång till min telefon så jag rusar ner på helpdesk igen med svansen mellan benen, dags att uppgradera sig.
Efter att ha mutat en tekniker med blommor och chokladbollar så tar de tag i min telefon direkt.


Har nu tagit mig till Västerås med min nya iPhone7 och vi är inte sams. Dels måste jag återigen ställa in alla inställningar och dels har jag inte tillgång till varken Bank ID eller swish igen, nu måste jag alltså försöka hinna ner till ett bankkontor också.
Som lök på laxen inser jag just nu att jag återigen inte har tillgång till bilder i telefonen för att kunna lägga dem tex här på bloggen...suck, jag hatar IT strulande och idag är inte min dag!
Thu, 28 Sep 2017 18:05:00 +0000

Var tog tiden vägen

Jag skulle ju ha så ofantligt mycket extratiden den här veckan eftersom jag inte åkte till Island. Men, så blev det inte. Möte efter möte avlöser varandra och tiden räcker knappt till just nu. Hinner med en snabb lunchlåda framför datorn samtidigt som jag betar av morgonens mail och hunner med några saker på dagens att göra lista. Eftersom kollegorna kallar mina matlådor för snållådor så ger jag tillbaka genom att käka blodpudding dagen till ära och en underbar doft sprider sig in på folks arbetsrum, mooohaaaa.
Efter dagens votering kommer det nog bli en kväll på kontoret idag. Jag har en hel del saker som måste bli färdigt innan helgen. Ikväll är jag nämligen obokad (än så länge) och det är en perfekt tid att sitta i lugn och ro på kontoret.


Wed, 27 Sep 2017 10:13:00 +0000

Det skulle bli så lungt


Eftersom jag inte är på talmans resa till Island som jag skulle varit den här veckan (inställt på grund av nyval) så har jag plötsligt ett väldigt flexibelt och öppet schema. Nu är det ju inte så att jag sitter och rullar tummarna och väntar på bättre tider utan jag fyller min tid. Dock passade jag på att ta ett mycket senare tåg än jag brukade till Stockholm för att jobba v en del som lagrats i mailboxen.

Väl på tåget så hinner jag dit utan andan i halsen eller att vara på håret för att hinna till nästa möte, skönt. Jag har en förkärlek för Turkisk peppar och det är det enda godis jag äter på tåget (bra för illamående också), nu testar jag Fazer nya Turkisk peppar Hot Stone....nja...kommer nog hålla mig till originalet fram över.

Väl framme i riksdagen så får jag hjälpa kollegan Mats Green att guida en skolklass från hans eget gamla gymnasium Sandagymnasiet i Huskvarna. Intresserade och pålästa elever, ett rent nöje. Mats kommer få hjälpa mig med ett gäng från Pettersbergsskolan i Västerås som några veckor, så jobbar vi.


Tue, 26 Sep 2017 17:00:00 +0000

VLT: Därför behövs en ny regering

Idag skriver jag tillsammans med Jessica Polfjärd och Ulf Kristersson på VLT debatt med anledningen av förra veckans regeringsbudget.
Det var som jag skrivit tidigt en riktig slösaktig fjäskbudget som inte innehåll några reformer för att skapa fler jobb eller lösa de integrationsutmaningar vi står inför redan idag.
Det behövs en ny regering och på söndag väljer Moderaterna en ny partiledare som är redo att axla ansvaret som Sveriges statsminister.
Artikeln i VLT hittar du här.
Tue, 26 Sep 2017 08:03:00 +0000

Gårdsbesök i solen

Det kom ett vykort till riksdagen från Roberth Kihlin som ville bjuda in mig till sin gård för att prata om företagandets villkor på landet. Jättekul, svarade direkt och igår var det dags. Jag åkte ut till Hallstabergs gård öster om Västerås för att träffa Roberth.
Lite spännande är det allt att åka hem till en främmande människa och dricka kaffe i köket, men ack så roligt. Nu visade det sig att Roberht inte var helt främmande, vi har träffats tidigare i olika bonde sammanhang, jag hade bara inte kopplat namnet.
Hallstaberg är en stor gård men som många andra har de en verksamhet som vilar på flera ben. Spannmål, skog, djur och entreprenad så det fanns en hel del att prata om under de timmar jag var där. Men vi hann prata företagarvillkor, livsmedelsstrategi, djurskydd, upphandling och lite varg. Eftersom solen lyste tog vi en sväng på gården också så jag fick klappa lite kalv. En bättre dag på jobbet även om jag luktade lite kossa på mitt efterföljande möte!


Tue, 26 Sep 2017 07:49:00 +0000

CDU vinner valet

Älskade söndagar. Efter gårdagens oktoberfest så kostar jag på mig en riktig sovmorgon idag min stressade kropp behöver ta det lite lugnt och det får man göra när man har en helt obokad dag.
Jag vaknade sakta och lyssnade på ljudbok en hel timme innan jag tog mig upp och fick igång kaffebryggare så jag kunde vakna på riktigt.

Jag har ju tidigare nämnt att det är allmänna motionsperioden just nu och idag är sista dagen för mig att lämna in mina motioner för den interna granskningen. Jag har en massa saker som inte blivit gjorda sedan riksdagens öppnande eftersom det kommit en massa andra saker i vägen och idag ska måste jag ta tag i detta vilket jag kommer göra iklädd pyjamas sittandes i soffan.
När klockan börjar närma sig sju på kvällen tar jag ett beslut om att inte skriva mer, det som är gjort det är gjort. Kommer jag på mera får det bli i form av skriftliga frågor eller interpellationer under året.
Första vallokalsundersökningarna från Tyskland börjar komma in och det ser ut som att vårat systerparti CDU med Angela Merkel i spetsen har vunnit valet igen. Hon och CDU backar dock och socialdemokraterna hoppar av koalitionen, hur regeringsbildningen kommer att se ut är ännu oklart men jag följer valvakan med spänning. Del är jag en politisk nörd i sig men det tyska valet är intressant även ur ett svenskt perspektiv eftersom våra länder har så många likheter med varandra.
Sun, 24 Sep 2017 16:32:00 +0000

Kräla i City

Centrum i Västerås är fyllt av hinder för dagen. Det är dags för Actionrun 2017 och banan går hela vägen från Lögarängen till E18 och på vägen ska Svartån korsas krypandes över vingliga bildäck, eld ska hoppas över och det kryps under bilar och över lastbilar. Deltagarna får verkligen kämpa och jag är verkligen imponerad över dem som tar sig runt banan.
Jag är ju varken så vältränad eller intresserad av att kräla i lera så jag har inte ställt upp. Någon som däremot gjort det är min tokstolle till PT Elin och ombudsmannen Emelie som springer, kräla och kryper banan runt i moderat kläder. Jag själv och några av partikollegorna hejjar tappert på vid sidan av banan.
Våra hjältar tar sig runt banan på 8km och kommer slutligen i mål trötta, blöta och lite chokade över hur mycket energi det krävdes för att ta sig runt banan. Vi andra är både ödmjuka och imponerade över insatsen.
Kvällen avslutas även den i partiets tjänst. Min moderatförening anordnar sin traditionella oktoberfest som vanligt och självklart är jag där, inte bara för att jag är ordförande i föreningen utan för att det är riktigt kul med umpabumpa musik och öl. Tyvärr fick jag nöja mig med vanlig kålsallad i år igen...men nästa år gör jag ett försök igen att introducera kollegorna för riktig surkål!


Sun, 24 Sep 2017 16:32:00 +0000

Ytterligare en bild på en kopp kaffe...

Ja, jag vet...bloggen har förvandlats till ett klagoplank och bilder på mina kaffekoppar börjar bli tråkigt! Men, nu är det en sådan period i livet så håll ut och häng med. Det kommer bli bättre.
Jag går verkligen på sparreserverna just nu, huvudet känns luddigt och jag ser dåligt, allt är tecken på stress och jag är dålig på att hantera det.
Men nu är sista helgen innan vår interna deadline för riksdagsårets motionsskrivande och med min fullbokade kalender är det svårt att hitta lugnet för att skriva en massa smarta saker på print.
Idag har jag fått ett inställt studiebesök så jag har en helt obokad dag att sitta hemma och skriva. Jag tänkte först åka ner till partiexpeditionen och sätta mig, mycket roligare med sällskap. Men, jag vet att jag just nu inte har fokus och koncentrationen för att få något gjort där. Så mycket bättre för min hjärna att få vara hemma i lugn och ro med kaffebryggaren puttrandes i bakgrunden, choklad i en skål och musiken skvalande ur radion.
Ikväll skulle jag egentligen åkt hem till min pappa på middag men jag har faktiskt avbokat detta då jag behöver komma ner i varv och skriva färdigt mina motioner.

Det här med motionerna är ganska korkat egentligen, riksdagen avslår nästan 98% av alla enskilda motioner så tiden vi lägger på detta är idiotiskt. Rent politiskt är det bättre att lägga energin på partimotioner men tyvärr så får vi inte det beröm vi förtjänar för detta. Istället väljer media att varje år räkna hur många motioner varje riksdagsledamot har skrivit som ett sätt att bedöma kompetens eller aktivitet i riksdagen. Idiotiskt, jag avskyr det.


Fri, 22 Sep 2017 11:45:00 +0000

Fler timmar någon


Huvudet susar och jag har lite svårt att tänka klart idag, antingen håller jag på att bli sjuk eller har jag för mycket att göra just nu. Jag skulle verkligen behöva en helt dygn i pyjamas för mig själv just nu...kanske kan jag klämma in det på söndag.
Hinner med en snabb lunch framför datorn mellan mina möten.Thu, 21 Sep 2017 09:47:00 +0000

Moderaterna

 
 
Copyright 2009 Åsa Coenraads, Västerås