Välkommen
  Om mig
  Blogg
  Riksdagen
  Landstinget
  Stöd mig
  Kontakta
  Länkar
     
     
     
     
     
     
  Om -2641 dagar är det val i Sverige. Då kan du påverka - gör det!  
 

Budget i kammaren

Tänk hur fort tiden går just nu, det är jul om två veckor och det är full rulle i den politiska verkstaden för att hinna med allting som ska göras fram till juluppehållet. Fokus ligger så klart på budget debatterna och kammaren är igång till sent in på kvällarna.

Den här veckan är inget undantag och när jag skriver detta är klockan snart sju på kvällen och vi sitter fortfarande i kammaren och debatterar budgetområde 23 som är areella näringar. Börjar kännas lite småsegt med tanke på att samma gäng började dagen med utskott klockan 8 i morse.
Lite oklart hur lång tid jag kommer behöva sitta kvar här innan jag kan gå till mitt kontor för att hinna med lite av dagens kontorsarbete innan det får bli ett kvällståg tillbaka till Västerås.
Imorgon väntar resa i valkretsen och landshövdingens årliga julmiddag.
Thu, 07 Dec 2017 17:39:00 +0000

Lite här och lite där

Det här med att jobba på tåget har så otroligt många fördelar och så många nackdelar på en gång, men i mitt uppdrag är det en nödvändighet för att få dygnets allt för få timmar att gå ihop.
Det är perfekt så till vida att man inte kommer någonstans och det finns inga störande moment runt omkring. På med lite country musik i öronen och sedan är det bara att fokusera. Samtidigt så mår jag ruskigt illa på x2000 och jag få se upp så att blicken inte glider ut genom fönstret för då är det kört att jobba mera innan tåget stannat.

Jag kom hur som helst till Stockholm idag vid lunchtid och satte mig på kontoret några timmar. Måndagar är väldigt speciella i huset eftersom det nästan inte finns några ledamöter på plats (måndagar och fredagar är våra hemma i valkretsen dagar). Det är mindre rörelse i korridorerna eftersom möteshetsen inte finns på samma sätt. Visst lite tråkigt är det men idag passade det mig väldigt bra. Massor med inläsning och förberedelse för veckans alla göromål. Om förra veckan var lugn så kommer den här veckan att bli så mycket mer intensiv.

Jag har varit halvsnorig hela helgen och det gör ont i bihålorna så jag lämnade kontoret tidigt för att gå till övernattningslägenheten. Egentligen skulle jag åkt hem till Västerås men jag har inga kvällsmöten och en del kvar att jobba med så jag kan lika väl gå till lägenheten och jobba lite i lugn och ro istället. Imorgon ska jag prata på en konferens och jag har inte skrivit mitt föredrag ännu...
Mon, 27 Nov 2017 17:48:00 +0000

Min lugna vecka

Efter all känslomässig press om varit de senast veckorna med provval och nomineringsstämma så gick luften lite ur mig den här veckan. Jag hade det på känn sedan tidigare och hade därför inte bokat in ett minutschema utan lämnat luckor för återhämtning vilket var tur.
I måndags åkte jag till Stockholm för lite möten och under eftermiddagen blev jag så trött och med en bultande huvudvärk som i grunden kommit från stress och för lite sömn så ställde jag in kvällen möte och gick till övernattningslägenheten och somnade tidigt.

Åkte tillbaka till Västerås på tisdagskvällen för att vara med på kretsmöte med moderaterna i Västerås. Skönt att få sova i egen säng för att sedan vakna upp i Västerås och bege sig till landstingsfullmäktige. En miss i planeringen gjorde att jag fick skynda mig allt vad jag kunde tillbaka till Stockholm där jag skulle sitta i debattpanel för Moderaterna. Temat var landsbygdskommiten och vad som hänt sedan sist. Blir riktigt irriterad på hur regeringen skjuter allt framför sig och hänvisar till proppar som aldrig kommer, oseriöst.

Tidigare i höstas höll jag tillsammans med andra en kompetensriksdag i riksdagshuset, under fredagen var det dags att utvärdera konferensen och mitt deltagande i den. Responsen från deltagare och panelister har varit god så vi planerar att köra igen nästa år. Riktigt kul.

Fredag och min "lugna" vecka går mot sitt slut. Jag har varken träffat särbon eller katten på evigheter så den här helgen ska jag kombinera familjeliv med några uppdrag i Blekinge.
Fri, 24 Nov 2017 13:12:00 +0000

Tack för förtroendet

Jag är så ledsen men nu har jag inte hunnit med bloggen igen så som det var tänkt :(

Det har varit en intensiv tid och jag har springer från möte till möte. Mellan detta har jag jobbat riktigt mycket och tiden räcker inte till för allting jag vill.

Förra veckan avslutades på ett riktigt bra sätt. I fredags besökte jag och moderaterna i Västmanlands senaste anställda stjärna Cassandra Lundgren ABB industrigymnasium i Västerås och deras språkintroduktion. Där träffade vi fem elever som har sitt ursprung i Syrien och som nu startat ett UF företag. Naturens gåva UF. Jag har fått den stor äran att vara mentor åt det här gänget och vilken energikick det gav. Håll utkik, snart kommer det hända grejer i det här företaget som helt klart har en riktigt bra julklapp att sälja!

I lördags var det dags för en av mandatperiodens mest nervkittlande händelser. Nomineringsstämma i Västmanlandsmoderaterna för att bestämma hur valsedlarna ska se ut till riksdag och region inför valet 2018. Jag har kandiderat till omval för både riksdagen och regionen. I det interna provvalet som hållits har jag kommit på en hedervärd 2a plats till riksdagen och en 4e plats till regionen.
När listorna nu är satta så röstade stämman för att jag tillsammans med Jessica Polfjärd och Mikael Damsgaard ska få toppa listorna. Samma dreamteam som förra valet alltså. Jag är både tacksam och överlycklig, jag tycker jag gjort ett bra jobb som riksdagsledamot för Västmanland och har mer att ge för ytterligare en period.

Jag kommer finnas med på region listan också men på en lägre nivå eftersom mitt huvudfokus ligger på riksdagen. Men, jag är en del av regiongruppen och kommer så förbli. Jag tycker fortfarande att sjukvårdsfrågor är intressanta och att ge patienten mer makt i ett otroligt byråkratiskt system kommer vara fortsatt viktigt och engagerande för mig!
Mon, 20 Nov 2017 09:04:00 +0000

Kunskap och irritation leder till politik

Det är många möten den här veckan om högt och lågt. Jag hinner dessvärre inte uppdatera om precis alt jag gör men hänger ni med mig via Facebook och Instagram så blir hela bilden av min vardag mer fulländig :)

Igår rusade jag iväg efter gruppmötet till Kungliga Skogs- och lantbruksakademin som höll en föreläsning om att äta minde kött. Arrangemanget var organiserat av Vi konsumenter, WWF och Djurskyddet Sverige. Inte helt otippat kom frågorna att handla väldigt mycket om grisproduktion eftersom jordbruksverket kommit med nya förordningar.
Tråkigt när vi inte kan prata djurskydd ur ett vetenskapligt perspektivt utan att lägga in en massa mänskliga värderingar som oftast inte är till nytta för djuren utan mer för oss själva.
Känner en frustration över att regeringen talat om den nya djurskyddspropositionen i 3,5 år nu utan att komma till skott. Har lämnat in en interpellation om detta nu.

Idag började jag mitt första möte med Martin & Servera för att prata livsmedelskedjor och upphandling. Det finns en hél del att säga om detta men det är inte säkert att det är själva lagstiftningen det är fel på i sig utan mer tillämpningen. Helt klart är att frågan måste pratas om mer på kommunal och landstingsnivå för att få till en förändring i det offentliga köket.

Dagens lunchmöte var med skogsindustrigruppen i riksdagen och handlade om hållbarhet. Väldigt många frågor tangerade måndagens mötee med Mellanskog. Skogsindustrierna kommer dock in efter det att trädet växt klart och skördats. Både Billerud Korsnäs och Holmen fanns på plats för att berätta om sitt hållbarhetssarbete. Det i nnntressanta är att allt som gör aav plats och fosila material idag går att göra av skogsråvara!
Wed, 15 Nov 2017 13:01:00 +0000

Skogen i Västmanland


Spännande möte med Mellanskog i Västmanland under måndagseftermiddagen. Jag möter upp regionchefen Niklas tillsammans med Svenskt Näringsliv och Västerås Tidning.
Att det finns mycket skog i länet visste jag men att mer än 50% av länets yta består av skog visste jag faktiskt inte.

Skogen är en fantastisk resurs och kunskapen om den är alldeles för dålig just nu. Anledningen till det är främst att fler bor i staden och färre i skogen och på landsbygden. Skogen brukas heller inte på samma sätt idag som tidigare. Stora och högspecialiserade skogsmaskiner har tagit över det arbete skogsägaren tidigare gjorde med såg och traktor. Avverkningar sker i storskaligt även om det är små avverkningar och skogsägaren bor inte alltid på markerna utan i staden.
Därför är skogsägandet i Västmanland lite unikt, visst har vi några stora drakar även hos oss men vi har förhållandevis många små skogsägare och de samlas i just Mellanskog.

Skogen är en högaktuell fråga just nu ur främst ekonomiska och hållbarhets punkter. Det finns en stor missuppfattning om skogen från politiskt vänsterhåll och det är att skogen är påväg att ta slut och att den måste skyddad till vilket pris som helst. Detta kommer dessvärre inte att hjälpa varken ekonomin eller hållbarheten.
Skog ska brukas för att binda så mycket koldioxid som möjligt. För att få livskraftiga och bra skogar krävs även en stark äganderätt och möjlighet att bruka sin skog individuellt och idag ser vi fler och fler inskränkningar på just äganderätten.Wed, 15 Nov 2017 11:55:00 +0000

Infrastruktur på vatten

Mälarhamnar AB, det vill säga hamnen i Västerås och Köping har idag bjudit in riksdagsbänken till samtal och diskussion om hamnens framtid och de villkor som de arbetar under.
Det blev väldigt detaljerat och för någon som mig som inte arbetar med infrastruktur eller trafik för den delen är det lite svårt att hänga med i all terminologi och detaljer. Fördelen är att jag får lära mig en massa nya spännande saker.

Visst finns det en hel del politiska konflikter på det här området och det är tydligt att Alliansen och regeringen har olika sätt att se på infrastruktur. Det kan inte heller vara lätt för socialdemokraterna att arbeta med ett parti som tror att tror att cykel och självhushållning är svaret på alla problem.

Värt att notera efter idag är i alla fall politiskt neutralt och det är att fler transporter skulle behöva flytta över från främst lastbil men även järnvägen till fartyg och vattenvägarna. Vi har flera olika infrastrukturlösningar men är dåliga på just vatten och det kan vi göra bättre.
Frågan om hur det ska gå till är dock problematisk eftersom vi har olika sätt att lösa frågan. Men något vi borde titta på i främsta led är konkurrensneutralitet på EU nivå och sedan onödiga skatter och avgifter som styr transporterna fel ur ett kapacitets och miljöperspektiv.

Mon, 13 Nov 2017 13:09:00 +0000

Politik gör skillnad

Efter tisdagens interpellationsdebatt om Chronic wasting disease, CWD så börjar det nu hända saker.
Forskare och myndigheter vill övervaka och ta ett större ansvar än de gör idag men besluten har varit luddiga och oklara från ansvarig minister.
Nu kommer beskedet via Jordbruksverket att ministern vill övervaka mer noggrant än tidigare. Beslutet kommer dagen efter IP debatten, ni ser politik gör skillnad!
Sat, 11 Nov 2017 13:54:00 +0000

Sänkt skatt är möjligt

Under gårddagens kommunstyrelse föreslog Moderaterna en kommunal skattesänkning på 5 öre, något som är möjligt för kommunfullmäktige att göra innan november månads utgång. Satsningen är möjlig att göra då det prognostiserade resultatet väntas bli bättre än tidigare.
En skattesänkning med 5 öre innebär att skattebetalarna i Västerås sammanlagt får tillbaka 17 miljoner kronor för 2018.

– ”När västeråsarna är överbeskattade ska de självklart ha rätt att få tillbaka det genom en sänkt skatt. Det är inte mer än rätt att till exempel undersköterskor, poliser och lärare får mer kvar i plånboken varje månad”, säger Elisabeth Unell (M), oppositionsråd i Västerås.

Moderaterna understryker också vikten av att samtidigt satsa på välfärden. Framförallt skolområdet lyfts fram som ett område där partiet vill satsa extra resurser.

– ”Vi ser att skolresultaten har försämrats kraftigt de senaste åren och barngrupperna i förskolan ökar årligen. I samband med denna satsning möjliggör vi även minskade barngrupper i förskolan och ökad generell skolpeng i grundskolan”, säger Elisabeth Unell (M).
Thu, 09 Nov 2017 12:11:00 +0000

Sjuk av vaccin?


Idag är vaccineringsdag mot infuensan i riksdagen. En riksdagsledamot har inte tid att vara sjuk och vi är dessutom krisledning för Sverige och därför erbjuds vi influensa vaccinering i riksdagen. Eftersom jag alltid blir sjuk av allting så passar jag på att vaccinera mig. Man blir lite stel och trött av den här vaccinet och jag känner mig lite som att jag gått runt som i en dimma idag och är så sömnig att jag skulle kunna somna ståendes.

Detta är lite olyckligt just idag eftersom jag har en full dag med utskottets bibränsle debatt i kammaren, skolklass från Värmland som skulle guidas och en hel radda av andra möten idag. KÄnner därför en enorm lättnad över att kvällen inplanerade möte i Västerås blivit inställt. Nu fick jag en ledig kväll i stockholm där jag i lugn och ro kunnat jobba undan en del från skrivbordet och kan dessutom gå hemm och lägga mig tidigt idag!
Wed, 08 Nov 2017 16:52:00 +0000

Sjuka djur är aldrig bra

Det finns en sjukdom som heter Chronic wasting disease som drabbar hjortdjur i framför allt nordamerika men nu har smittan spridigt sig till Norden och Norge specifikt.  Norges regering har tagit beslut om att avliva 2500 vildrenar som befinner sig nära svenska fjällgränsen.
CWD eller avmagringssjuka som den heter på svenska är en otrevlig hjärnsjukdom som leder till en långsam och plågsam död utan botemedel. Den är dessutom vansinnig smittsam och smittan från döda djur kan ligga latent i marker under tio år.
Det finns en stor risk för att smittan kommer sprida sig in i Sverige eftersom vilda djur rör sig över stora områden krävs det en nogranhet i övervakning och insamling av material för analys och forskning.
Min kollega Johan Widegren har skrivit en interpellation om CWD till landsbygdsministern för att väcka frågan och höra hur regeringens plan för att möta faran ser ut.
Debatten hittar ni här för att se den i efterhand.

Jag fick möjligheten att vara med i debatten och känner en viss oro över att my ndigheterna inte har fått ett tydligt uppdrag för att ta fram konkreta åtgärdsplaner eller en finansiering för detta.
Beskedet i debatten var att Jordbruksverket har uppdraget och kostnaderna ska tas innom befintlig budget.
Själva materialet, dvs döda hjortdjur (renar och älgar i detta skede) ska samlas in av jägarna. Vad som skulle hända om inte jägarna vill göra detta eller slutar jaga poå markern aför att hindra smittspridning vet vi inte och en långsiktig plan för detta saknas helt.

Wed, 08 Nov 2017 16:46:00 +0000

Inga bilder

Jag är ledsen för bristen på bilder just nu men blogger och dess appar funkar inte med nya iOS systemet...
Tue, 07 Nov 2017 17:44:00 +0000

Trygghet i Västmanland

Efter en vecka i mycket lugnare tempo är det rätt skönt att komma tillbak ai vardagsrutinerna igen även om jag hade kunnat tänka mig en vecka till för att återhämta min hjärna ännu mer. Jag måste bli bättre på att boka av tid då jag verkligen är ledig, om det så bara är en kväll i veckna utan att hålla i telefonen hela tiden.

Hur som helst. Provvalet i Västmanland är över och det innebär att politiken kna börja rulla på som vanligt igen även om det kan bli personförändringar på nomineringsstämman den 18 november. För att planera senhösten träffades vi som är förtroendevalda och anställda i Västmanland för avstämming på expen. Det är myce tsom är på gå¨ng nu för at torganisationen ska fungera tryggt in i valåret. Material ska skapas och tryckas. Kampanjer ska planeras och utföras... det kommer bli en intensiv tid fram till valet men det känns som om alla är rätt beredda på detta och villiga att jobba hårt vilket kommer behövas.

Jag och kollegan Jessica Polfjärd skyndar från mötet för att träffa länets riksdagsledamöter med landshövdingen på Västerås slott. Dags för riksdagsbänk med andra ord.
Temat är säkerhet, försvar, polis och digitalt. Vi lever i en helt annan värld än tidigare och information kommer på många sätt att vara helt avgörande för framtiden. Att kartlägga en gruppering eller en persom idag är inte svårt och vi lämnar digitala fotavtryck ifrån oss hela tiden.
Ett demokratiproblem i hög utsträckning. Jag vill att medborgare och väljare vet vad jag har för mig på dagarna och vilka politiska frågor jag driver men jag vill inte bli utsatt för hot och våld för att illasinnade krafter vet var jag är och vad jag gör...
Tue, 07 Nov 2017 17:43:00 +0000

Det går bra nu

Äntligen är det statistiskt säkerställt att trenden i opinion vänder för moderaterna. I senaste SVT/Novus ökar vi från sommarens bottenrekord på 15,2% till 20,6%. Det är egentligen inga bra siffror för oss men det är vansinnigt mycket bättre än i sommar.
Ingenting är säkert och det återstår en hel del hårt arbete innan valet i september nästa år för att vinna valet.
Sedan kommer vi inte vinna valet själva, det gör vi bara tillsammans med vännerna i Alliansen och vi måste alla kämpa hårt för att vinna väljarnas förtroende.
Jag resonerar lite om detta i P4 Västmanland idag och en kort version på den intervjun hittar du här.
Den längre live intervjun finns i Eftermiddags programmet och min intervjun startar efter nyheternas inslag klockan 15.
Thu, 02 Nov 2017 16:27:00 +0000

Stort tack

Under en månad har det pågått ett provval i Västmanland till både region och riksdag och jag har valt att söka nytt förtroende till båda.

Under tisdagen så släpptes resultatet av det interna provvalet. Det är alltså ett rådgivande val, där medlemmarna i moderaterna får rösta, och då bara i Västmanland så klart.
Till detta kommer sedan en valberedningsprocess och slutligen en stämma där 100 valda ombud får rösta för hur valsedlarna ska se ut inför valet 2018.
Den här processen är alltid rätt uppslitande och det är många nerver på helspänn. Har man gjort ett bra jobb, finns det något man skulle kunna gjort annorlunda eller är det något annat som påverkar.
Jag själv är inte immun mot detta och nerverna är på helspänn. Vi har heller inte riktigt vetat när listorna skulle släppas eller om de över huvud taget skulle släppas. Super nervöst.

Så kom de tillslut och jag är både ödmjuk och oerhört glad över att fått medlemmarnas förtroende till en 2a plats till riksdagen och en 4e plats i regionen.
Nu återstår dock att se om valberedningen tycker likadant eller om de kommer vilja göra några justeringar. Aldrig kul att behöva göra men det är det som valberedningen är till för. Framför allt regionen handlar om att få till ett bra lag som jobbar bra tillsammans och för politiken framåt.
Sedan kommer det avgörande steget den 18 november och det är själva nomineringsstämman där listorna slutligen fastställs.

Det återstår med andra ord en del i den här processen men lite lättad är jag allt och stort tack till alla er som tror på mig och valt att lägga er röst på mig.
Men, slutligen och kanske det största jobbet av allt handlar om att få väljarna att lägga sin röst på Moderaterna i september 2018. Vinner vi inte väljarnas förtroende så spelar det inte någon som helst roll var man står på listan.
Wed, 01 Nov 2017 16:35:00 +0000

Djur i bur

På måndagen lånar jag en bil och åker mot Sölvesborg, det var länge sedan jag var här senast och det slår mig hur oerhört vackert det är här nere. Jag är tidig så jag åker ner till hamnen i Nogesund och kliver ur bilen. Även om solen lyser så piskar hårda och kalla höstvindar mot ansiktet. Jag njuter av utsikten och fyller lungorna med havsluft. Doften av saltvatten och tång fyller minnesbanken med bilder av sommaren och barndomen i samma kustband. Å, dagar som denna vill jag bara hoppa i båten och ge mig ut på öppet hav för att meta torsk...men det får vänta.

Stärkt med positiv energi och ren luft åker jag vidare till Mjällby i Sölvesborgs kommun där jag ska träffa branchorganisationen för svensk mink. Jag har träffat dem vi flera tillfällen tidigare men nu var det ett tag sedan sist. Jag har heller inte varit ute på en minkfarm på många år och det är nu dags igen. Vi hinner prata lite om hoten mot branschen och osäkerheten för företagarna med oklara framtidsvillkor och hoten från anonyma grupperingar på vägen ut till gården. Väl på gården fick jag gå runt bland minkarna tillsammans med männsikor från näringen, vi han prata om skillnaden mellan olika djur i bur och olika aspekter av djursyddsfrågor.
Wed, 01 Nov 2017 14:25:00 +0000

Mot Blekinge

Vaknar upp i Stockholm lite lätt förvirrad, kommer knappt ihåg vilken stad jag är i denna gång... kroppen är verkligen i behöv av vila just nu, men det får vänta lite.
Tack vare gårdagens beslut om att åka till Stockholm så får jag faktiskt en liten sovmorgon och hinner städa ur lägenheten i lugn och ro innan jag beger mig mot centralen och tåget mot Blekinge.

Jag är inbjuden till moderaterna i Sölvesborg för att prata kustfiske och landsbygdsfrågor under lördagen och det ska bli riktigt kul. Som bekant har Ål frågan varit lite i ropet ett tag nu och jag hoppas kunna bringa lite mer nyanserat ljus i den frågan än vad sportfiskare och miljöbloggare gjort den senaste veckan.
(ogillar verkligen trådar i sociala medium där de diskuterar om mig men inte med mig)

Väl på tåget ner så får jag beskedet att talarkvällen är inställd och det känns lite tråkigt. Blekingen är inte nästgårds och jag hade kunnat planera in någon annat under fredagen istället. Men, så här blir det ibland och det är bara att göra det bästa av situationen.
Det är en plenifri vecka nästa vecka och jag har planerat in flera obokade dagar i min kalender för att hinna en dela pappersarbete och framför allt vila hjärna lite grand eftersom jag kört på i ett rätt högt tempo ett tag. Jag bokar därför om min resa och åker till sommarstugan i Blekinge istället, jag ska ha en ledig helg. Två sammanhängande lediga dagar har jag inte haft sedan augusti och jag måste vilja hjärnan lite.
Wed, 01 Nov 2017 14:15:00 +0000

Peppar i Borlänge

Börjar min tisdag med utskott och lite blandade möten innan jag hoppar på tåget mot Borlänge. Den här veckan går verkligen Sverige runt och nu mot Dalarna för att träffa moderatkvinnorna.
Det är inte alltid lätt att vara kvinna i politiken och kvinnor har dessutom en tendens att vara extra elaka mot varandra vilket är helt obegripligt och då behövs det ibland en rak kommunikation och goda exempel.
Av just den anledningen var jag inbjuden till Dalarna för att träffa ett gäng kvinnor som har haft lite svårt att komma igång. Lite egoistiskt är det allt att under 40 minuter få tala om sig själv oavbrutet men jag har gjort en resa för att komma dit där jag är nu som innehåller både uppgångar och nergångar och kan någon lära något av det för sin egen resa så delar jag gärna med mig.

Tanken var att jag skulle sovit över hos en gammal kompis i Gagnef men jag var så himla trött att jag hoppade på sista tåget till Stockholm istället för att sova en natt i "egen" säng och sedan få n liten sovmorgon innan jag skulle vidare på fredagen. Saknar min gamla kompis men jag hade nog somnat sittandes och inte varit så rolig om jag stannat. Det får bli en annan gång när liten är lite lugnare och jag är piggare än nu. Det är fördelen med kompisar, de finns kvar!
Wed, 01 Nov 2017 14:07:00 +0000

Sveriges klimatriksdag

Det kännes sådär att vakna upp vid tre i Åre och konstatera att det är jättekallt och bäcksvart. Som tur var fick jag med mig två italienska matentreprenörer i bilen ner till Östersund så istället för att vara rädd för att somna vid ratten fick jag en trevlig pratstund om holistisk mathållning och vad eko är med italienska mått.

Att jag har så bråttom ner till Stockholm beror på den kompetensriksdags som jag och en sosse från länet anordnat. Det är en stor konferens i förstakammarsalen och förutom ett gäng riksdagsledamöter har vi företagare, arbetsförmedling och utbildningsväsendet på plats för att diskutera problematiken att företagen inte hittar den kompetens de behöver i företagen idag.

Otroligt lyckat, mer än 130 personer kom och nu hoppas vi att akademin och företagen tillsammans kan hitta en lösning på problemen. Vi från politiken fick också med oss en hel del matnyttigt om lägre trösklar in på arbetsmarknaden och enklare anställningsformer som gör det lättare för företagen att våga chansa på anställningar. Det finns en hel del att göra även från den politiska sidan och då är det viktigt att vi skapar riktiga och hållbara jobb och inte tillfälliga arbetsmarknadsåtgärder.
Tue, 31 Oct 2017 13:40:00 +0000

Småskaligt mathantverk

Jag möter upp kollegor från utskottet i Östersund på morgonen för att gemensamt köra upp till Åre där vi ska träffa Eldrimner och vara med i olika jurygrupper för SM i mathantverk. Saerimner.
Jag har hamnat i Jurygruppen för smaksatta bröd och hårt bröd....något jag på morgonen kunde väldigt lite om och nu senare kan väldigt mycket mer om.
Efter att ha tuggat i mig 22 surdeg i blandade utförande och 10 olika knäckebröd känner jag mig inte bara mätt, jag är dessutom fullproppad med en massa ny kunskap som jag inte hade om bröd tidigare.
Det kommer ta ett tag innan jag köper mitt "vanliga" bröd i matvarubutiken igen eftersom jag lärt mig uppskatta en helt annan typ av bröd nu.

Själva juryarbetet tog mer än åtta timmar och tanken på middag efter att ha ätit bröd alla dessa timmar byttes snabbt ut mot ett glas vin med jurygruppen. Det får bli en tidig kväll eftersom jag måste åka tillbaka till Stockholm med första morgon flighten och det är en bit att köra mellan Åre och Östersund i snöslask och mörker.
Tue, 31 Oct 2017 13:32:00 +0000

Mot Jämtland

Det här är verkligen en intensiv vecka och den kommer inte bara ta plats i Stockholm och riksdagen och även runt hela Sverige.
Jag börjar min resa i Östersund tillsammans med kollegan Saila Quicklund som är moderat ledamot från just Jämtland. Jag ska träffa Saila rätt tidigt på morgonen och för att underlätta logistiken så åker jag till Stockholm redan på söndagen för att slippa kliva upp i ottan på måndagsmorgonen och strula med bussar från Västerås.

I Östersund ska vi besöka Eldrimner och ett grönt kluster i Krokomskommun och sedan en mjölkbonde i Östersund. Intressanta diskussioner om äganderätt, samarbeten, företagande och skattesystem.
Jag avslutar kvällen med Jämtlandsmoderaterna för att prata om landsbygd, värderingar och lite jaktfrågor. Jag är som en värmesökande missil när det gäller rovdjursfrågorna och brukar kunna peka ut den i ett sällskap som vill skälla på mig om rovdjurspolitiken. Antingen skjuts det för lite eller för mycket, och det är uteslutande vargfrågan det handlar om. Var rejält förberedd på detta i Östersund också men så fel jag hade...blev lite ställd inför alla frågor som kom om Järven, ett djur som jag ärligt inte lagt jättemycket tid på att grotta ner mig i. Nu kan jag mera vill jag lova.
Wed, 25 Oct 2017 04:46:00 +0000

Försöker koppla av

En första ledig dag på lördagen utan en enda sak ja bara måste göra. Klart det finns saker att göra eller jobba med men min kropp och mitt huvud är helt slut och jag måste komma ner lite i varv nu. Jag har bokat in alldeles för många saker sedan sommaren och stressnivåerna ligger på topp igen.
Veckan som kommer är minst sagt intensiv med en massa resande och jag måste prestera och då får jag varken vara sjuk eller trött.

Dessvärre har jag redan känt en smygande förkylning och jag har knaprat Alvedon som smågodis senaste veckan för att hålla undan både feber och huvudvärk, under eftermiddagen kom febern krypande igen och det kändes rätt skönt att få tillbringa en hel dag i soffan med en bok i handen och musik i bakgrunden. Visst han jag läsa sju tidningar och kolla mailen 100 gånger men mentalt känns det skönt att släppa kraven på mig själv en liten stund.

Veckan som kommer börjar med en heldag i Östersund och jag åker därför till Stockholm redan på söndagen. Jag tycker att det är så sjukligt jobbigt med dessa tidiga mornar att det är väldigt mycket skönare att starta i Stockholm på en gång. Dessutom kan jag i lugn och ro sitta på kontoret och förbereda alla saker som måste klaffa under veckan som kommer. Den här veckan går verkligen Sverige runt, jag kommer i slutet av veckan ha hunnit med Västerås, Stockholm, Östersund, Åre, Borlänge, Gagnet och Sölvesborg...och där emellan ska jag sköta riksdagarbetet precis som vanligt!
Sun, 22 Oct 2017 19:24:00 +0000

Företagare i Västerås

Studiebesöks fredag och denna gången tillsammans med Svenskt Näringsliv som hjälpt till med kontakter och bokningar.
Första besöket går till Coppersmiths Brewery i Västerås, ett microbryggeri som blivit ett stort bryggeri och konkurrerar med de stora öljättarna på marknaden. Inte helt lätt varken att vara en liten uppstickare eller att vara företagare i Sverige i dag.

Dagens andra besök gick till Personstöd som bedriver privat hemtjänst och boendestöd i Västerås. Villkoren för att vara företagare inom den privata sektorn är inte lätt just nu. Marginalerna är små som de är och möjligheten att planera verksamheten eller investera i företaget underlättas inte av utredningar som Repalu och vänsterns inflytande över regeringen politik just nu. Av tidigare 15 välfärdsföretag i Västerås finns bar en handfull kvar på grund av Västerås stela system och ersättning. Det finne en risk att kommunen straffar ut de privata så att kommunen blir ensam utförare i staden och med det så försvinner valfriheten helt vilket skulle vara dåligt för både brukare och anhöriga som inte längre kan ställa krav mellan utförarna oavsett om de är privata eller kommunala.
Sun, 22 Oct 2017 19:14:00 +0000

Snus är bra för folkhälsan

Idag har jag anordnat ett seminarium i Riksdagen om snus. Varför då kan man funder på...jag snusar ju inte ens. Jo, snus räknas konstigt nog som ett livsmedel och hamnar därför under livsmedelsverket och miljö- och jordbruksutskottet. Men snus är också en tobaksprodukt vilket leder till att produkten lyder under tobaksdirektivet och hör hemma i socialutskottet i riksdagen. Lite virrigt för den som inte är helt insatt.

Hur som helst så är jag intresserad av principfrågor och snus är en sådan. För mig är det  helt obegripligt att snus och cigaretter räknas som samma sak i statistiken om tobaksrelaterade skador då forskningen är tydlig på att snus är mindre skadligt än cigaretter. Det är därför bättre att rökare går över till snus än att de fortsätter att röka.
I nästa skede är det då helt obegripligt att Sverige inte får exportera snus till andra länder för att hjälpa dem att förebygga sjukdom och dödsfall.

Med mig idag hade jag en riktigt bra panel som fick diskutera detta bestående av professor Hans Gilljam som är ordförande i läkaren mot tobak. Lars Erik Rutqvist som är läkare och rådgivare åt Swedish Match och slutligen men inte minst Patrik Strömmer som är generalsekreterare i svenska snustillverkarnas förening.
Detta toppade vi sedan med en forskare som heter Karl Erik Lund som är forskningsledare för tobak vid Folkehelseinstituttet i Oslo.
Alla tyckte inte lika dant men alla fick komma till tals och vrida och vända på sina argument!
Wed, 18 Oct 2017 14:45:00 +0000

Pettersbergsskolan i Riksdagen

Ny Stockholmsvecka och som vanligt rusar tiden på och jag har tusen bollar i luften. Jag är riktigt trött efter förra veckan och det märks att kroppen börjar ta stryk igen. Men det är bara att köra på ett par veckor till innan jag ska ha några välbehövliga dagar ledigt.Den här veckan har jag haft glädjen att ta emot min gamla högstadieskola St:Ilian i riksdagen. Ja, sedan några år tillbaka heter skolan i och för sig Pettersbergsskolan men det spelar ingen roll. Tre klasser passade på att göra riksdagen lite osäkrare idag, fyllda med frågor och funderingar på vad det är vi jobbar med egentligen. Roligt att få både förklara och berätta om demokratin verkstad.

Kvällen tillbringades med moderaterna i MJU, det blev både thailändskt och rundpingis. En annorlunda men trevlig tillställning.
Wed, 18 Oct 2017 07:44:00 +0000

Moderaterna

 
 
Copyright 2009 Åsa Coenraads, Västerås